Rijnmond Gezond Database

De Rijnmond gezond database bestaat uit gepseudonimiseerde HIS gegevens van 240 huisartsen in de regio Rijnmond. Inmiddels bevat de database gegevens van ongeveer 500.000 patiënten.

Voordat onderzoekers aan de slag mogen met hun onderzoek op data uit de database, moet het onderzoeksvoorstel eerst beoordeeld worden door de raad van toezicht, welke bestaat uit een vertegenwoordiging van vijf huisartsen die werkzaam zijn in een van de praktijken die hun data beschikbaar stellen.

Het afgelopen jaar is een succesvol jaar geweest voor de Rijnmond Gezond database. Er zijn steeds meer wetenschappers die gebruik willen maken van de data. De eerste artikelen met data uit de database zijn geaccepteerd voor publicatie en de resultaten zijn gepresenteerd op nationale in internationale congressen.

Inmiddels wordt er onderzoek gedaan op veel verschillende onderwerpen, zoals:

  • Zorggebruik van kinderen in achterstandswijken

  • Kniepijn bij kinderen

  • De behandelijk van schouderklachten

  • Het voorkomen van hepatitis B en C en de behandeling bij de huisarts

  • Psychologische klachten bij kinderen

  • Obesitas bij kinderen

  • Zorgmijding tijdens COVID-19

  • Introductie van de POH Jeugd en Gezin

  • Verminderen van antibiotica bij een urineweginfectie

  • Verminderen van röntgenfoto’s bij artrose

In 2021 zijn er twee artikelen geaccepteerd voor publicatie, die data hebben gebruikt vanuit de database:

Changes in the Diagnosis of Stroke and Cardiovascular Conditions in Primary Care During the First 2 COVID-19 Waves in the Netherlands.

Velek P, Splinter MJ, Ikram MK, Ikram MA, Leening MJG, van der Lei J, Olde Hartman T, Peters LL, Tange H, Rutten FH, van Weert H, Wolters FJ, Bindels PJE, Licher S, de Schepper EIT. Neurology. 2022 Feb 8;98(6):e564-e572.

We weten van eerder onderzoek dat patiënten minder zorg hebben gebruikt gedurende de coronapandemie. Het artikel van Premysl Velek et al. liet zien dat nieuwe diagnoses van hartinfarct en angina stabiel bleven ten opzichte van voorafgaande jaren, maar dat vooral het aantal nieuwe diagnoses van een TIA (37% minder) en van een beroerte (29% minder) flink lager waren dan was verwacht op basis van voorgaande jaren.

The incidence and management of shoulder complaints in general practice: a retrospective cohort study.

van Doorn PF, de Schepper EIT, Rozendaal RM, Ottenheijm RPG, van der Lei J, Bindels PJ, Schiphof D. Fam Pract. 2021 Sep 25;38(5):582-588.

Pieter van Doorn onderzocht de behandeling van patienten met schouderklachten in de huisartsenpraktijk. In het meerendeel van de gevallen blijkt de huisarts tijdens het eerste consult de eerste stap in de behandelstrategie zoals beschreven in de NHG standaard schouderklachten toe te passen: een afwachtend beleid of voorschrijven van pijnmedicatie. In bijna 43% van de eerste consulten word echter gelijk een tweede stap uit de NHG standaard voorgeschreven, namelijk injectie met corticosteroiden of verwijzing naar de tweede lijn. Dit gebeurt vaker bij oudere patienten en mensen met een geschiedenis van schouderklachten.

Meer informatie over de Rijnmond Gezond database kunt u vinden op de website.

Previous
Previous

Primeuravond

Next
Next

Bijeenkomsten