Benefit project

De afdeling Huisartsgeneeskunde is sinds 2020 betrokken bij het Benefit programma, een programma dat is opgezet in samenwerking met de TU Delft en KU Leuven om twee interdisciplinaire teams te trainen in innovatie en ondernemerschap in een klinische setting. De fellows worden getraind in de BioDesign-methodologie van Stanford University. BioDesign is een bewezen methode die leidt tot succesvolle innovaties in de gezondheidszorg. Om hiertoe te komen richt men zich met deze methode niet op de oplossing, maar op de behoefte. 

Als klinische setting is in Nederland gekozen voor de huisartsenpraktijk. Het Belgische team is aan de slag gegaan op de oncologische dagbehandeling van het UZ Leuven.

Het Nederlandse team bestaat uit een biomedisch ingenieur, een industrieel ontwerper en twee internisten in opleiding. Dit team heeft gedurende vier weken fulltime meegelopen bij de verschillende disciplines binnen twee huisartsenpraktijken uit het Primeur netwerk, Gezondheidscentrum Krimpen en Het Huisartsenteam Nassaulaan. Tijdens deze klinische immersie periode hebben zij alle innovatie mogelijkheden geobserveerd en genoteerd.

Na deze observatieperiode hadden beide teams 200-300 observaties van innovatie behoeften. In de laatste maanden van 2021 is het Nederlandse team bezig geweest om dit terug te brengen tot de 10 meest belangrijke en kansrijke ideeën. Een aantal van de ideeen waar zij over nadenken zijn:

  • Betere toegankelijkheid tot gezondheidsinformatie voor mensen met lagere gezondheidsvaardigheden

  • Een alternatief voor steunkousen, waar minder hulp van de thuiszorg voor nodig is

  • Een alternatieve aanpak van polyfarmacie

Naast de innovatiemogelijkheden hebben de vier fellows veel observaties gedaan die kunnen leiden tot verbeteringen in de praktijk, in het komend jaar zullen we daar binnen het Primeur netwerk verder mee aan de slag gaan.

Previous
Previous

Tien jaar Primeur netwerk

Next
Next

Primeur en Rijnmond Gezond in cijfers